Fenna Van Der Vliet

PHOTOGRAPHER | NETHERLANDS | 1982

Fenna Van Der Vliet

Fotograaf

Mijn naam is Fenna van der Vliet (1982) en ik woon en werk in Rotterdam, Nederland. Mijn focus ligt op het vervaardigen van kunst wat “fun” is, maar altijd met een subtiele boodschap erin. Ik vind het belangrijk dat de toeschouwer er lang naar kan kijken en weer nieuwe dingen kan ontdekken. Ik creëer mijn werken door een verbinding te zoeken tussen contrasterende onderwerpen en ik plaats de beelden dan in een nieuw perspectief waardoor ze samensmelten en elkaar completeren. Op deze manier wil ik de aandacht leggen op de goede sentimenten in de wereld in plaats van de negatieve…

Ik ben begonnen met het maken van compilaties in 2002 en door middel van mijn afstudeerproject voor de Artemis Stylingacademie in Amsterdam in 2006, een concept voor een VR videogame waarin je angsten moet overwinnen door verschillende levels te doorkruisen, is de fascinatie voor het creëren van nieuwe werelden via digitale beelden begonnen. In 2007 heb ik een opleiding in fotografie succesvol afgerond, waardoor ik alleen maar werk met foto’s die volgens mij qua belichting en composities het beste werken bij het thema dat ik wil vertellen.

Nadat ik in 2015 naar mijn broer in Londen ben geweest en ik daar leerde over de strijd tussen de financiële-wereld en de street-art, ben ik deze tegenstelling juist op een positieve manier gaan benaderen, daar ik van mening ben dat dit juist de manier is om de echte wereld te benaderen, zodat we dichterbij elkaar komen en meer begrip voor elkaar hebben. Op deze manier heb ik mijn eerste serie gecreëerd die succesvol is ontvangen in steden als Londen, Cannes en New York.

In 2018 ben ik nieuwe werken gaan creëren en is mijn uitgangspunt in iedere serie een negatieve tegenstelling te vinden en deze juist zo te combineren dat dit een vernieuwende en vooral positieve bijdrage levert aan het onderwerp. Een bijna surrealistische weergave van reële en tastbare onderwerpen die mensen van alle leeftijden begrijpen en aanspreken.

De werkmethode die ik gebruik is vrij intensief. Ieder werk bestaat uit gemiddeld 250 lagen van verschillende beelden, kleuren en filters. Het werk zorgt voor een intrigerende en dynamische nieuwe omgeving. Vaak surrealistisch, eigentijds met heldere kleuren en groot van formaat. Het zijn voornamelijk mixed media werken van fotografie, (neon) acryl, metallic pen en digitale beeld processen. Doordat ik de digitale printen met de hand bewerk, maak ik alle keuzes ieder werk opnieuw en dat maakt dan ook dat iedere editie een uniek stuk is.

 

Fenna Van Der Vliet